Demonstratievlucht KLM Flight Academy

De KLM Flight Academy en Groningen Airport Eelde nodigen u uit voor de demonstratievlucht nieuwe vloot lesvliegtuigen.

Als omwonende bent u van harte welkom op het buitenterrein van de KLM Flight Academy om één van de toestellen van hun toekomstige nieuwe vloot te ervaren. De KLM FA heeft deze nieuwe vloot van lesvliegtuigen, bestaande uit 14 Diamond-toestellen, aangeschaft en zal deze gefaseerd in 2024 in gebruik gaan nemen. Hiermee wordt de huidige vloot vervangen. De nieuwe toestellen zijn stiller en zijn schoner in hun uitstoot, zo vliegen deze toestellen bijvoorbeeld op loodvrije brandstof.

De afgelopen periode hebben wij bij diverse bijeenkomsten in de omgeving genoemd dat deze vloot een andere, positievere beleving zal geven, en dit laten wij u graag zelf meemaken. Ook heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen over het nieuw aan te vragen Luchthavenbesluit en de KLM Flight Academy.

Programma

Hiervoor hebben wij twee zaterdagochtenden gereserveerd, waar wij bij beide ochtenden hetzelfde programma presenteren:

TijdActiviteit
09.30 – 10.00 uur     Inloop op het buitenterrein van de KLM Flight Academy. 
U kunt parkeren op het terrein van de KLM Flight Academy. Hier vindt de demonstratievlucht ook plaats.
Adres: Burgemeester J.G. Legroweg 43, 9761 TA Eelde
10.00 – 10.30 uur Demonstratievlucht*. Tussen dit tijdstip vliegt één van de huidige toestellen, en een toestel vanuit de nieuwe vloot over het buitenterrein
10.00 – 11.00 uurGelegenheid tot vragen stellen. U kunt langs de tafels van Groningen Airport Eelde en KLM Flight Academy lopen en vragen stellen.
11:00 uur Einde

U kunt zich aanmelden voor één van de twee zaterdagochtenden, namelijk op 25 november of 9 december a.s. Wees er snel bij, want er zijn vanuit de veiligheidsregels een beperkt aantal plekken beschikbaar, namelijk 100 per ochtend.

Graag tot ziens op 25 november of 9 december!

*Let op! Indien het te slecht weer is om de demonstratievlucht door te laten gaan, dan laten wij u dit één dag van tevoren weten via het e-mailadres dat u opgeeft bij uw aanmelding. Wij verzetten de demonstratievlucht dan naar een nieuwe datum.

Aanmelden kan via onderstaande link (gezien veiligheid is aanmelden verplicht, max. 100 per ochtend).
https://www.groningenairport.nl/de-klm-flight-academy-en-groningen-airport-eelde-nodigen-u-uit-voor-de-demonstratievlucht-nieuwe-vloot-lesvliegtuigen

Drentse Dorpendag

Zaterdag 18 november werd op de BOKD dag georganiseerd in de MFA Ydershoes, de jaarvergadering gehouden. Ongeveer 130 vertegenwoordigers van kleine Drentse dorpen belangenverenigingen en dorpshuizen kwamen naar Yde.
De dag begon met een forum waar stellingen besproken  werden met op het podium naast burgemeester Thijsen,  onze voorzitter Els.
Daarna sprak rasverteller Wim Daniels de zaal toe. Zelf opgegroeid in een klein dorp in Brabant, reeg hij de ene na de andere anekdote aan elkaar. Hij is o.a. bekend van het televisieprogramma waarin hij met Huub Stapel in een moter met zijspan door Nederland toert.
‘s Morgens en ‘s middags werden workshops gegeven. Thema’s als dorpscommunicatie, wonen, leefbaarheid, functie van dorpshuizen, etc. kwamen voorbij.
De uitslag van de verkiezing Dorpshuis van het jaar werd ‘s middags bekend gemaakt: dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo won de eerste prijs en een geldbedrag.

Corsowagen Yde de Punt

04-09-2023
Yde De Punt behaalde met de praalwagen Ontdekkingsreizigers de zevende prijs en eindigde precies in de middenmoot.

De wagen, ontworpen door Egbert Boerma, verbeeldt een paar ontdekkingen rond de Stille Oceaan:
Nieuw Zeeland, ontdekt door Abel Tasman, uit Lutjegast, in 1642.
Paaseiland, ontdekt door Jacob Roggeveen in 1722
en Hawaii, ontdekt door James Cook in 1778.

In de prachtig geklede en geschminkte figuranten zijn dorpsgenoten te herkennen!

De arrangeur Miranda de Groot met 2 winkels in Haren en Annen, heeft de wagen opgesierd met prachtig bloemwerk.

De wagen werd voortgetrokken door een Eichner oldtimertrekker met Jan v. Dijken aan het stuur.

De school is weer begonnen

02-09-2023
Het spandoek’ De scholen zijn weer begonnen’ van VVN vraagt aandacht voor de  kinderen die maandag weer naar school gaan want de zomervakantie is voorbij.

Het spandoek dat voorheen door de gemeente werd opgehangen is zaterdagochtend door Dorpsbelangen in de bocht van de Norgerweg bevestigd.

Houdt u ook rekening met uw snelheid?
Dank daarvoor. 

Kalm aan!

27 jun 2023
Drie wegen in de gemeente Tynaarlo hebben onlangs een opvallende markering gekregen. Het gaat om de tekst ‘Kalm aan’, aangebracht in het kader van de Drentse Snelheidscampagne 2023 van de Provincie Drenthe. De Hoofdweg in Zeegse, Norgerweg in Yde en Groningerstraat in Midlaren zijn voorzien van de tekst.

Deze locaties zijn gekozen op basis van meldingen uit de buurt en waarnemingen van de gemeente. Dit zijn locaties waar vaak te hard wordt gereden. Er zijn meer plekken in de gemeente Tynaarlo die in aanmerking komen voor zo’n markering. Hopelijk trekken deze teksten de aandacht en wordt de snelheid verlaagd.

Deze actie sluit goed aan bij een nieuwe actie die deze week is begonnen. Veilig Verkeer Nederland houdt vanaf 26 juni op 50 locaties in de provincie Drenthe snelheidsmetingen.VVN-vrijwilligers voeren de metingen uit. Dit gebeurt met laserguns op zowel 30 km/uur-wegen als op 50 km/uur-wegen. Tijdens een soortgelijke actie een aantal jaren geleden werden op één dag werden ruim 7.000 voertuigen gecontroleerd op snelheid. De uitkomsten waren heel divers. Er waren locaties waar men zich uitstekend aan de snelheid hield, maar ook wegen waar 90% van de automobilisten te hard reed. De snelheidscampagne van dit jaar is een initiatief van de Mobiliteitsraad Drenthe samen met de Drentse gemeenten, politie en Veilig Verkeer Nederland.
https://www.tynaarlo.nl/actualiteiten/kalm-aan

Dorps barbecue 1-7-2023

Openluchtspel Yde.nl

9-10-11-16-17-18-23-24 juni 2023

2020: Groot nieuws over Glasvezel!

Afgelopen donderdag werd op een feestelijke bijeenkomt de eerste glasvezelaansluiting van het Drents Glasvezel Collectief in werking gesteld.

Voorzitter Meindert Krijnsen van DGC en Wethouder Bas Luinge van Gemeente Aa en Hunze drukten op de startknop.

Café Homan in Eext was de gelukkige waar als eerste een supersnelle glasvezel van 400 MBit werd aangesloten.

Circa de helft van de naar schatting 700 kilometer graafwerk is uitgevoerd en mede door de zachte winter verloopt de aanleg voorspoedig.

De verwachting is nu dat voor kerst 2020 Yde-De Punt en Eelde-Paterswolde de aansluitingen gereed zijn.

Wij houden u op de hoogte van de informatieavonden.

Namens het Drents Glasvezel Collectief en Snel internet Yde De Punt

www.drentsglasvezelcollectief.nl

https://www.glasvezelbuitenaf.nl/gebieden/noordoost-drenthe/