Expositie Ben van Voorn in gemeentehuis Tynaarlo

In het gemeentehuis in Vries kunt u vanaf 1 november de expositie over Ben van Voorn, ,Ik volg liever mijn eigen paadje bezoeken. Tegelijkertijd is in Pictura in Groningen een expositie te zien met ander werk van de schilder.

Op 28 oktober komt het boek Ben van Voorn, notities van een veelzijdig kunstenaar uit.

Op beide exposities en in het boek worden, in woord en beeld, de verschillende kanten van Ben van Voorn belicht. Nostalgie en eigenzinnigheid kenmerken het werk van kunstschilder Ben van Voorn. Een romantisch verlangen naar de schoonheid van het oude Drentse landschap, naar het mooie in de natuur, naar de vrijheid van de vagebond die kan gaan en staan waar hij wil.

Van Voorn begon na de Tweede Wereldoorlog voor de Toonder Studio’s te werken als illustrator. Vele jaren maakte hij de achtergronden voor de bekende Bommelstrip. Na 1969 stopte hij daarmee en koos voor zijn eigen vrije werk. Marten Toonder wist hem begin jaren ’80 echter te strikken als achtergrondschilder voor de Bommelfilm. Deze prestatie zorgde voor een internationale reputatie in de tekenfilmindustrie. Voor de Gaumont studio’s in Parijs tekende hij daarna de achtergronden van twee Asterix films.

Op de exposities en in het boek zullen zijn werk, zijn schilderijen en keramiek, zijn reizen en zijn schets- en dagboeken uitgebreid aan bod komen.

In Tynaarlo zal de nadruk liggen op zijn leven en werk in Yde, waar hij samen met zijn gezin aan de Brink woonde en werkte en waar een ontmoetingsplek was en nog steeds is voor vrienden en bevriende kunstenaars.

De expositie loopt van 1 november tot 21 december 2012 en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.