Kunstwerk Wia van Dijk bij MFA Yders Hoes

UilKunstenaar Wia van Dijk heeft op geheel eigen wijze een duurzaam kunstwerk voor jong en oud ontworpen voor de MFA Yders Hoes. Het gaat de relatie aan met de toekomstige MFA, de gebruikers én de omgeving.

 

Het kunstwerk wordt gerealiseerd in het kader van de gemeentelijke Cultuurnota. Deze schrijft voor dat bij de bouw van MFA’s 1% van de bouwsom gereserveerd wordt voor een kunstwerk.

Tijdens de bouwfase van MFA Yde – De Punt is een kunstwerkgroep in het leven geroepen. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de hoofdgebruikers. Onder begeleiding van Monica Boekholt (CBK Drenthe) hebben zij een opdracht geformuleerd en uit een 14 tal kunstenaars twee kunstenaars geselecteerd. Dit waren Machiel Braaksma en Wia van Dijk, zij kregen de opdracht om en schetsontwerp te maken. Na de presentaties van beide ontwerpen heeft de kunstwerkgroep haar voorkeur uitgesproken voor het ontwerp van Wia van Dijk.

Wia van Dijk heeft de omgeving en historie van Yde- De Punt als uitgangspunt voor het kunstwerk genomen. Het beeld bestaat uit een stam met daarop een uil en krijgt als naam ‘De bloemenboom en de uil met de veelkleurige ogen’. De boom wordt gegoten in brons en gepatineerd (turkoois). De ogen van de uil worden gekleurd met hoogglanslak, wat het beeld een eigentijds karakter geeft.

De in Yde en omstreken bekende geschiedenis van de breukenboom gaf de inspiratie om de boomstam te transformeren naar een ‘bloemenboom’. In het verleden sloeg een gewonde een spijker in de breukenboom bij de smid. Nu kunnen de kinderen van OBS De Duinstee tijdens het ontstaansproces van het kunstwerk hun eigengemaakte bloem prikken op de boom. Deze wordt vervolgens vereeuwigd in de schors van de bronsgegoten bloemenboom. Op deze manier worden de leerlingen van OBS de Duinstee betrokken bij de realisatie van het kunstwerk.